ДБР вилучила ще одну велику партію контрабандних цигарок до ЄС у бензовозах на 12 млн грн

Працівники ДБР у тісній співпраці з Держприкордонслужбою та керівництвом Держмитслужби проводять комплексну операцію з викриття контрабанди цигарок до ЄС.

Спільними зусиллями була викрита нелегальна схема контрабанди цигарок з України до Румунії, яка діяла з липня 2023 року. Зловмисники перевозили до ЄС великі партії тютюнових виробів без акцизних марок.

Постачальником цигарок було одне зі столичних підприємств. Контрабанду ділки ховали у цистернах для пального. Навантажені тютюном фури минали пункт митного контролю, як порожні, а поверталися до України із пальним.

7 лютого 2024 року працівники ДБР затримали одну із вантажівок, яка у цистерні перевозила 130 ящиків цигарок, загальна ринкова вартість яких перевищувала 4 млн 550 тис. грн.

Правоохоронцями була виявлена ще одна подібна вантажівка, в якій ділки намагалися нелегально вивезти з України цигарок вже на 12 млн гривень.

Зловмисники сподівалися, що перше затримання контрабандного вантажу приспить пильність правоохоронців та спробували провезти партію, втричі більшу за попередню.

Загалом було виявлено близько 350 ящиків із підакцизним товаром, приблизна вартість якого може складати 12 млн грн.

Вирішується питання повідомлення про підозру водію вантажівки за фактом контрабанди підакцизних товарів (ч. 1 ст. 201-4 КК України).

Триває документування усього злочинного ланцюга та притягнення до відповідальності організаторів, постачальників, виробників та перевізників контрафактних цигарок.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Причетність працівників митниці до вказаної злочинної оборудки наразі не знайшла свого підтвердження. Надалі досудове розслідування у кримінальному провадженні проводити Бюро економічної безпеки.

Державне бюро розслідувань

Нагадаємо, раніше на Буковині ДБР викрило контрабанду цигарок на 4,5 млн грн, які перевозили до Європи у цистернах з-під пального.