Контрафактний тютюн: чи можливо викорінити це явище в Україні

Згідно зі статистикою Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців. Щоденно палять 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, а серед молоді - 45% юнаків і 35% дівчат.

А за час повномасштабного вторгнення кількість курців зросла. За даними громадської організації "Здорові ініціативи", кількість українців, які зовсім не курять, скоротилася на 4,7% у порівнянні з початком 2021 року і складає зараз 68,8%. Ще два роки тому не курили 73,5% населення. 

Інша ж статистика каже, що кожна п’ята пачка цигарок в Україні — нелегальна. Контрабанда сигарет приносить не лише збитки державі, а й негативно впливає на окремого громадянина. Контрафактні цигарки впливають на здоров’я, адже  контрабандисти не відповідають за якість продукції. 

Епізоди з контрафактним тютюном на Миколаївщині

Лише за минулий тиждень у Миколаєві зафіксовано два епізоди, пов’язані з контрабандою тютюну. 30 травня правоохоронці зупинили водія, який порушив ПДД. Виявилось, що чоловік перевозив майже вісімсот пачок цигарок без акцизу. Аналогічна ситуація сталась першого червня: інспектори зупинили автомобіль Renault Kangoo для перевірки. Під час огляду автівки патрульні виявили  велику кількість цигарок без акцизних наліпок(близько 1000 пачок). 

Окрім того, у лютому правоохоронці викрили на Миколаївщині підпільне схему підпільного виробництва і контрабанди тютюнових виробів до Євросоюзу. 

За такі дії порушникам “світить” кримінальна відповідальність за декількома статтями, а саме ч. 2 ст. 204 та ч. 3 ст. 28 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, вчинене групою осіб за попередньою змовою) та  ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Редакція 0512 вирішила дізнатись, чому контрафактий тютюн - це погано і чи можливо викорінити це явище в Україні. 

Простими словами для українців, що таке контрафактний тютюн і чому він негативно впливає і на пересічного курця.

Генеральний директор асоціації “Укртютюн” Наталія Фесюн зазначила, що, якщо говорити простими словами, то контрафакт - це підробка:

“Однак, нелегальна продукція не обмежується самим лише контрафактом, їх не слід ототожнювати”, - зазначила вона. 

За даними дослідження KANTAR Україна, станом на лютий цього року частка нелегальних сигарет становила понад 20% від загального обсягу ринку. При цьому, власне контрафакт - це близько 8%, 1,5% складає контрабанда (продукція, незаконно ввезена в Україну з території інших країн), а лідером, який захопив близько 11% ринку, є нелегальні сигарети, вироблені за схемами Duty Free та псевдо-експорту. 

“Схеми власне полягають в тому, що квазі-легальний виробник (який має ліцензію на виробництво сигарет) заключає фіктивний договір на виробництво сигарет для магазинів Duty Free або на експорт, однак насправді безконтрольно виробляє їх для тіньового ринку у величезних обсягах. В обох випадках з відповідних сигарет не сплачується акциз і на них не наносяться акцизні марки. Адже, реалізація цієї продукції мала б відбуватись або в магазинах безмитної торгівлі, або на території іноземних держав. Проте, замість цього, вони нелегально потрапляють на внутрішній ринок і реалізуються в кіосках, маленьких магазинах, на базарах, з лотків або просто з рук за ціною, значно нижчою за оригінал. Іноді вдвічі нижчою”, - додає Наталія Фесюн. 

Нелегальна тютюнова продукція виробляється поза контролем держави з сировини невідомого походження. Якщо ми говоримо про підпільних (повністю нелегальних) виробників, то цілком зрозуміло, що вони не дотримується жодних вимог законодавства.

У тому числі, щодо гранично допустимих показників вмісту смол і нікотину. Так само на підпільних виробництвах (особливо, невеликих, «гаражних») не дотримуються умов зберігання сировини та елементарної виробничої гігієни. Зокрема, можуть використовувати непридатну для виробництва сировину - наприклад, уражену грибком. На оприлюднених правоохоронцями фото та відео з зупинених «гаражних» виробництв іноді можна побачити сировину, засипану просто на підлогу, з якої  її завантажували на лінію вручну, лопатами. Що саме може потрапити з підлоги в сигарету разом з тютюном? Все, що завгодно: бетонний пил, комахи, екскременти гризунів, інфекції (такі, як лептоспіроз - його переносять ті самі гризуни) тощо. Саме через це нелегальні сигарети підпадають під визначені законодавством критерії неякісної та небезпечної продукції і після вилучення з обігу підлягають знищенню".

Чому контрафактний тютюн - це погано для держави?

Голова асоціації Укртютюн зазначає, що є ряд причин, чому контрафакт негативно впливає на державу. Насамперед, мова йде про несплачені податки. Лише минулого року, за її словами, бюджети всіх рівнів недоотримали понад 20 мільярдів гривень податкових надходжень через нелегальну торгівлю сигаретами. Цього ж року,  втрати зростуть до 22 мільярдів, однак це лише попередні розрахунки на основі даних лютневої «хвилі» дослідження. 

"Нелегальна торгівля тютюновими виробами - це спрут, як в старому італійському серіалі про мафію. У звичайних людей вона асоціюється з бабцею, що продає сигарети біля метро, заробляючи собі на ліки та шматок хліба. Однак, насправді, це комплексна система тіньового обігу, що включає в себе виробництво, логістику, оптову та роздрібну реалізацію. Це тіньова зайнятість, оскільки в системі працює багато людей. Це підживлення інших «галузей» тіньової економіки, оскільки система з ними співпрацює (виробництво упаковки, складське зберігання, транспорт тощо). Це корупція, насамперед у правоохоронних і контролюючих органах, оскільки системі необхідна надійна «криша». Це відмивання коштів, оскільки отримані надприбутки потрібно легалізувати. Це транскордонна організована злочинність, оскільки немала частина вироблених в Україні нелегальних сигарет навіть під час війни прямує до ринків країн ЄС. Це репутаційні втрати держави, оскільки партнерам, які постачають нам зброю, Україна «віддячує» нелегальними сигаретами. Чи це наближує наш вступ до ЄС? Навряд. На жаль, держава та суспільство не повною мірою усвідомлюють зазначене, на тлі наркотиків і зброї нелегальні сигарети, на перший погляд, здаються «іграшками». Але, це не «іграшки». Це спрут, який криміналізує суспільство, руйнує економіку та роз’їдає тканину держави зсередини", - додає Фесюн.  

Найголовніше те, що нелегальні сигарети виробляються поза контролем держави, а тому потенційно можуть бути значно більш небезпечними для здоров’я та не відповідати  санітарно-гігієнічним вимогам. 

Як в Україні можна знизити рівень нелегального продажу тютюну 

На думку голови організації, треба вживати заходи у сфері протидії нелегальному виробництву та обігу тютюнових виробів, а саме припинити «схему Duty Free», що використовується для ухилення від оподаткування в особливо великих розмірах, та виробництва контрафактної продукції з підробленими акцизними марками виробниками, що позиціонують себе як легальні.

Не менш важливим кроком має бути закриття підпільних виробництв ( а раніше ми писали, що на Миколаївщині таке виробництво викрили правоохоронці). 

“ І якнайшвидше прийняття у другому читанні та в цілому президентського законопроекту № 5420 про криміналізацію товарної контрабанди, який, серед іншого, передбачає запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів”, - наголосила Фесюн.

А ще важливо розробити та затвердити Стратегію протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на п’ять років. 

“Одна з найбільших помилок нашої держави полягає в тому, що нелегальну торгівлю тютюном не намагаються розглядати системно, як комплексну проблему, якою вона і є насправді. Натомість, держава реактивно бореться з окремими її проявами та наслідками. Однак, такий підхід є неефективним. Замість закритих підпільних фабрик з часом з’являться нові, припинені схеми ухилення від сплати податків будуть замінені іншими .Необхідно створювати умови для неможливості ведення відповідної діяльності в принципі, щоб незаконні схеми, якими б вони не були, припинялися швидко та не встигали збагачувати своїх бенефіціарів. Якщо ж держава і далі буде викорінювати їх роками (як зараз), то це буде безкінечний процес”.    

І останній варіант боротьби це посилена і скоординована робота правоохоронних органів на місцях. 

Чи можливо викорінити контрафакт тютюну, як явище чи хоча б скоротити його кількість

Фесюн погоджується, що контрафакт тютюну викорінити складно,проте можливо. 

“Це вимагатиме від держави надзвичайних зусиль. Але, легальний бізнес, в міру власних сил, можливостей і в межах законодавства, готовий співпрацювати з державою та допомагати їй в досягненні цієї мети”, - резюмує вона.

Чи можливо все ж викорінити контрафакт - питання відкрите, але те, що це завдає збитків державі та є одним з тих речей, які вбивають здоров'я нації - факт, з яким треба боротись на всіх рівнях.

0512.com.ua