Тіньовий ринок тютюну сягнув рекордних показників з часів незалежності України

За минулий рік обсяг тіньового ринку тютюну сягнув 21,8%, що є рекордним показником з часів незалежності України. Про це в Укрінформі під час пресконференції на тему: «Детінізація тютюнового ринку та результати євроінтеграційної акцизної політики в Україні» сказав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

З його слів, навіть незважаючи на те, що у минулому році план надходжень по тютюнових акцизах був перевиконаний на понад 13%, "все одно виходячи з досліджень, які були проведені на ринку, по року у нас 21,8% тютюну в тіні. Це рекордний показник за час всієї незалежності", - сказав Гетманцев.

Він зазначив, що понад 70% нелегальної тютюнової продукції має позначку Duty Free або ж призначена для експорту.

Гетманцев також нагадав, що є декілька проблем, з яким держава стикається у боротьбі з нелегальним ринком тютюнових виробів. Перше - це імпорт відповідної продукції. Значні обсяги нелегального тютюну, який продається в Україні, це якраз імпортний тютюн. Друга проблема - експорт цієї продукції, адже великі обсяги тютюну вивозяться з України у нелегальний спосіб. Третя проблема - це різне податкове навантаження на долю сировини. Якщо доброчесні платники сплачують 3-5 млн грн на 1 тонну сировини, то недоброчесні виробники можуть сплачувати 160 тис. грн на 1 таку тонну. І власне четверта проблема - це нелегальна торгівля, яка спостерігається по всій країні. Найбільші її обсяги зафіксовані у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Рівненській, Черкаській та Чернівецькій областях.

Як повідомлялось, до держбюджету України у 2023 році від акцизів на тютюнові та нікотинові вироби надійшло 80,3 млрд грн.

Ukrinform