В Україні масово виробляють підробки сигарет на вилученому обладнанні "Юнайтед Тобако", – розслідування.

По всій Україні в кіосках, магазинах та у Телеграм-каналах почали масово з’являтись підробки сигарет світових брендів, які можуть бути вироблені з використанням обладнання, вилученого правоохоронцями на скандальній фабриці компанії "Юнайтед Тобако" у Жовтих Водах.

Про це йдеться у розслідування журналіста Євгена Плінського.

Журналісту вдалося знайти у вільному продажу у кіосках сигарети різних провідних міжнародних брендів за ціною 50 гривень за пачку, що неможливо за умови сплати всіх передбачених законодавством податків. У Телеграм-каналах сигарети продаються ще дешевше – по 40 гривень за пачку.

Пачки виготовлені з використанням високоякісної поліграфії і мають підробні акцизні марки, які схожі на справжні. Однак всередині пачок сигарет, які продаються під світовими брендами різних виробників, виявилася фольга з однаковим надписом з тисненням "Pull" – торгової марки сигарет, що випускалася на фабриці "Юнайтед Тобако" у Жовтих Водах, діяльність якої припинили через нелегальне виробництво.

"Лише у 2022 році вдалося цю фабрику закрити, обладнання кудись вивезли правоохоронці на відповідальне зберігання і на цьому публічна історія цієї фабрики з медійного простору зникла. Але, як ми бачимо, фольга із сигарет "Pull" знайшла своє друге життя у високоякісних підробках, які з’явилися сьогодні по всій країні", – каже Плінський.

Відтак, журналіст припускає, що велика кількість брендових сигарет різних торгових марок може виготовляться з використанням обладнання, яке належало фабриці "Юнайтед Тобако".

Він зауважив, що втрати держбюджету від нелегального ринку тютюну у 2023 році оцінювалися у 20-23 млрд грн. В умовах нестачі коштів для фінансування мобілізації, цих коштів вистачило б на повне забезпечення та комплектування 16 тисяч військових.

"Тож коли держава нам пропонує зазирнути у власні кишені, та підняти податки для фінансування мобілізації, ми можемо у відповідь запропонувати їй почати реальну боротьбу з нелегальними ринками та схемними бізнесами в країні", – наголосив журналіст.

 

Як повідомлялося, у листопаді 2022 року про припинення роботи фабрики "Юнайтед Тобако" заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев, назвавши це "знаковою перемогою над "руським миром" у битві у Жовтих Водах".

У коментарі БізнесЦензору у грудні 2023 року Гетманцев стверджував, що попри появу у продажу продукції із зазначенням виробника "Юнайдет Тобако", фабрика у Жовтих Водах не працює, а вилучене на ній обладнання перебуває під контролем і не використовується.

Нагадаємо, за даними дослідження, проведеного Kantar Ukraine, частка нелегальної торгівлі сигаретами в Україні встановила новий історичний рекорд.

За даними дослідження, у жовтні 2023 року загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні зріс до 25,7% з 19,5% у червні, за рахунок збільшення частки підробленої продукції та продукції, яка призначена для продажу в зоні безмитної торгівлі (з надписом Duty Free) або для експорту і нелегально продається в Україні.

За оцінкою Kantar Ukraine, через це державний бюджет України може недоотримати 23,5 мільярда гривень запланованих податкових надходжень. Загалом від початку року частка нелегальних сигарет на ринку становить 21,8%.

Цензор.нет