“Вбити дракона”: хто переможе в битві – держава чи нелегальний ринок сигарет?

Державна служба статистики України щомісячно фіксує зростання цін на тютюнові вироби. Тільки за 4 місяці 2023 року вартість пачки сигарет медіум класу зросла майже на 3 гривні: з 69,90 грн до 72,81 грн.

Джерело – Держстат України

Але зростання цін на сигарети майже не позначилось на зростанні доходів бюджету від продажу цієї підакцизної групи товарів. Більш того. Журналісти, експерти і навіть народні депутати заявляють про суттєві втрати бюджету через наявність тіньового ринку тютюнових виробів, який став максимальним за часи незалежності нашої країни.

В листопаді 2022 року, коментуючи дані інституту Kantar Ukraine про зростання частки нелегальних сигарет на ринку до 21,9%, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі заявив про недоотримання бюджетом 20 мільярдів гривень.

В лютому 2023 року, після оприлюднення чергового дослідження Kantar Ukraine з Моніторингом нелегальної торгівлі тютюновими виробами, в кількох ЗМІ оприлюднюється ім’я компанії, відповідальної за значний обсяг тіньового ринку нелегальних сигарет. Це Винниківська тютюнова фабрика (Львівська область, власник – Григорій Козловський).

Джерело – Економічна правда

Програма, присвячена проблемам нелегальної торгівлі тютюновими виробами з коментарями експертів та народного депутата Ярослава Железняка, раптово була видалена з оригінального YouTube каналу “Євразія Медіа“. Але була перезалита на канал Delo UA й тому досі є у відкритому доступі

В травні 2023 року Євген Плинський, посилаючись на нове дослідження Kantar, зауважив, що частка Винниківської тютюнової фабрики на нелегальному ринку тютюну у 2023 році зросла до 75%. “Навіть втрати бюджету у 22 млрд грн на цьому ринку не можуть зупинити роботу цього монстра”, – підсумував журналіст. Й задля цього використовується схематоз для ухилення від податків за допомогою збуту тютюнових виробів через магазини Duty Free (і сигарети мають також маркування Duty Free (і сигарети мають також маркування “Duty Free”).

Вплив схематозу можливо вирахувати завдяки відомостям про зменшення обсягу надходжень до бюджету від акцизного податку:

Джерело – Економічна правда

Може, коли запроваджували та розкручували цей схематоз, ділки намагались списати усе на війну? Але перестаралися і втрати 20% в бюджетних надходженнях стали дуже помітними. Настільки помітними, що знайшли відображення у Попередньому звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів (постанова Верховної Ради від 30.05.2023 №3129-IX)

Джерело – Законодавство України

За ініціативи іншої ТСК – Тимчасової слідчої комісії з питань незаконного обігу тютюнових виробів – запроваджується заборона на виробництво і продаж сигарет для Duty Free на час дії воєнного стану. Верховна Рада на днях ухвалила у першому читанні законопроєкт № 9315 “Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів”. 

Але чи вирішить це проблему? Ні не вирішить. Адже схематоз збуту через магазини Duty Free – це лише схематоз, за допомогою якого пару років легально збували частину нелегальних сигарет. Сьогодні прикриють цей, а завтра ділки віднайдуть новий. І держава цьому навіть не буде намагатися протидіяти. Запроваджений з 1 січня новий механізм сплати акцизного податку це дозволяє. Адже тепер його сплачує виробник/імпортер. І серед найбільших виробників – та сама Винниківська тютюнова фабрика, яка відповідальна за виробництво 75% нелегального ринку сигарет.

А канали збуту можливо організувати не тільки через Duty Free. Вже не перший рік експерти звертають увагу, що контрафактні, контрабандні, саморобні сигарети вільно продаються через інтернет-магазини. Ні, мова не йде про легальні маркетплейси на кшталт Розетки чи Пром.юа. Мова йде про купу сайтів чи сервісів оголошень, які можуть продати будь-кому, навіть, неповнолітнім, тютюнові вироби сумнівної якості.

Наприклад, при пошуку через google за запитом “сигареты дешево купить” вже на другій позиції, за “Розеткою”, вам пропонується перейти на сайт Гіпермаркету оголошень «Бесплатка™»:

Джерело google.com

При переході на цей сайт за посиланням ви зможете побачити багато пропозицій від продавців тютюнових виробів, незважаючи на те, що тютюнові вироби відносяться до заборонених на сайті (хоча зважаючи на кількість рекламних оголошень з сигаретами на сайті – не такі вони і заборонені)

 

Серед оголошень на сайті щодо продажу сигарет – значна кількість відноситься до нелегального ринку. Наприклад, як ці контрабандні білоруські сигарети

Або цей контрафакт під “Кемел”, який одночасно є білоруською контрабандою

Або ж молдовські контрабандні сигарети:

Ось контрафактні сигарети Milano, пакування яких імітує Marlboro, а продавець продає через сайт і Milano, і Marlboro

Як бачимо, на цьому сайті можна знайти багато варіантів дешевих сигарет на невибагливий смак. І все це є зразками товару нелегального ринку тютюнових виробів. Акаунти продавців і їх контактні дані не змінюються роками. Але є не цікавими для правоохоронних органів.

Експертне середовище та журналісти вже давно ідентифікували дві основні причини зростання нелегального ринку.

По-перше, це незацікавленість державних органів в боротьбі з нелегальним ринком. Передусім, це стосується правоохоронних органів.
Так, керівник аналітичного спрямування мережі “АНТС” Ілля Несходовський заявляє, що Бюро економічної безпеки України не працює належним чином. А ЗМІ відкрито закидають БЕБ, що розквіт тіньового ринку тютюнових виробів припав якраз на перший рік діяльності БЕБ, на яке власне покладено і обов’язки боротися з незаконним обігом підакцизних товарів. Крім того, зважаючи на наявність на нелегальному ринку контрабандних сигарет, зокрема, з Білорусі, слід відзначити, що і СБУ недопрацьовує. Недопрацьовує настільки, що вже згаданий сайт «Бесплатка™» може розміщувати оголошення з окупованих територій (але це предмет для окремого розслідування). А у органів поліції є лише завдання ТСК на перевірку “тютюнових кіосків”, а повноважень проводити відповідні розслідування – немає, усі віддали БЕБ.

Ще один напрямок незацікавленості державних органів – це відсутність належного контролю зі сторони Держпродспоживслужби, яка здійснює державний контроль у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення. Але здійснює цей контроль на підставі “Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами”, які втратили чинність в березні 2021 року, а отже будь-який результат контрольних заходів може бути оскаржений у суді:

Джерело – сайт Держпродспоживслужби

Друга причина зростання нелегального ринку – попит з боку споживачів на дешеві сигарети, якому сприяє війна і економічна ситуація в країні. Як каже експерт з питань оподаткування Growford Institute Тетяна Кощук: “Ми бачимо, що купівельна спроможність населення у зв’язку з війною постійно падає. А ціна сигарет у зв’язку з підвищенням акцизу кожного року зростає і наступного року вона зросте ще на 10 гривень щонайменше. І ми бачимо що кожного року дедалі більше споживачів схильні переходити на нелегальну продукцію, оскільки вони не можуть собі дозволити купувати легально. На жаль кинути палити погоджуються лише одиниці”.

На жаль, попит на дешеві сигарети зменшуватись не буде, а отже нелегальний ринок нікуди не дінеться. І на жаль, ані Уряд, ані Верховна Рада не підуть на зменшення темпів підйому акцизного податку на сигарети, як це на днях зробили у Вірменії.

Судячи зі багатомільярдних збитків, нанесених державному бюджету, нелегальний ринок тютюнових виробів в Україні становить серйозну загрозу національній безпеці. Але, на жаль, на рішучі дії простояти цьому ринку – в державі немає політичної волі.

Ще немає того Ланселота, який ліквідує цього нелегального дракона.

Громадське слідство